Apelsinkaka
Blir fett mycket kaka. Testa halva.
-
Mary Berry
- 1 apelsin
- 50g socker
Kanderat apelsinskal (kvällen innan)
Skär loss långa bitar av apelsinskal. Se till att ta bort allt det vita på insidan och skär dem i 5mm breda remsor.
Lägg skalen i kokande vatten så att de precis täcks. Tillsätt hälften av sockret och koka i 1 minut.
Häll bort sockervattnet, blanda skalen med resten av sockret och låt torka på en varm plats (gärna över natten).
- 1.5 krm kryddpeppar
- 1.5 krm muskotnöt
- 0.5 krm nejlika
- 0.5 krm koriander
- 0.5 krm ingefära
Bland mixed spice) om du inte kan köpa färdig.
- 1 liten apelsin med tunt skal
- 275g mjöl (c:a 4.5dl)
- 2 msk bakpulver
- 275g strösocker
- 225g smör
- 4 ägg
- Kryddor
- 1 tsk mald kanel
- 1 tsk mixed spice (ovan)
Kaka
Ta ut smör och ägg ur kylen.
Tvätta apelsinen och koka den hel i 30 minuter (hela apelsinen täckt av kokande vatten).
Sätt du ugnen på 180°C eller 160°C om du har varmluft.
Smöra och bröda en ugnsform på 20 cm. Alternativt kan du använda en högre och smalare form, så du kan dela kakan i lager likt en tårta.
Ta bort knoppen och mixa sönder till en puré.
Spara 2 msk puré till glacyren.
Vänta tills purén kallnat och blanda därefter ihop smeten:
- Blanda först ihop mjöl och bakpulver.
- Tillsätt resterande ingredienser utom purén och blanda utan att överarbeta smeten.
- Tillsätt slutligen purén och rör ihop.
Häll smeten i formen och grädda 30-35 minuter. Den är klar när den är ljust gyllenbrun och har dragit ihop sig lite från formens kanter.
Låt kakan svalna i formen ett par minuter så att den släpper ännu mer från kanterna och vänd sedan ut den på ett galler för att svalna.
- 50g smör
- 175g florsocker
- 250g maskarpone
- 2 msk apelsinpuré (från apelsinen i kakan)
Glacyr
Lägg rumsvarmt smör i en skål och vispa in florsockret undan för undan med en elvisp.
Tillsätt mascarpone och apelsinpuré och vispa ihop.
Bred glacyren på kakan och dekorera med de kanderade apelsinskalen.
När jag gjort kakan i England har den blivit hur bra som helst. I Sverige har den däremot alltid blivit för söt och kvalmig.
Testa därför att antingen
- Smaka av apelsinpurén med något bittert, t.ex. Campari eller Angostura bitter. Bättra gärna på med röd karamellfärg för att få en riktigt fräsig finish! Bergamot-olja vore också coolt att testa, men det kanske blir för mycket knas på en gång.
- Smaka av glasyren med något syrligt, t.ex. limejuice.