Focaccia
bröd
Välkomna till vår kokbok!
bröd
Originalreceptet ger väldigt porösa och ganska salta scones. Mindre fil? Mindre salt?
Tips från Robert Wattjersson (otestat)
Cocktail Wonk’s revised recipe
Fick en high-level-genomgång av detta av bartendern på Stjärtilleriet och har tweakat själv.
Gurkmeja kan vara svårt för kroppen att ta upp, men det kan underlättas om man äter den tillsammans med svartpeppar, chili eller cayennepeppar.
Gissningsvis innehåller den färdiga syrupen c:a 20-30% socker, så 1 cl sockerlag kan ersättas av 3 cl syrup (använd generöst, det är ju söta drinkar som är hela poängen med den).
Jag har testat med 2 stjälkar och 0.5 dl socker och vatten, utan att låta dra efter kokningen. Det blev gott men för mjäkigt. Tror man egentligen borde fat-washa lavendel.
En shrub är ett alternativ till den klassiska kombon citrusjuice + sockerlag i cocktails. Citronsyran i juicen ersätts av ättiksyran i vinägern vilket ger en intressant twist.
Sötsaker; Laktosfri; Sockerfri
Inte någon efterrätt i sig men väldigt tjusigt att servera i.
Det här receptet är förenklat från en efterrätt på vår bröllopsresa. De använde en friterad deg istället för havreflarn och pudrade även över florsocker.
Blev precis som på bilden och mycket gott!
Sötsaker
Kan förslagsvis serveras pudrad med kakao och med bärsås (frusna hallon eller blåbär uppkokade med farinsocker duger bra).
Sötsaker
Sötsaker
Fannys välbeprövade recept.
Originalet använder något kallat “pistagemandel”, men det är oklart om det är vanliga pistagenötter eller smaksatta mandlar. Det kan vara värt att testa att ha i pistage eller pistage essens, men eftersom det här receptet är ganska dyrt redan som det är så sket jag i det.
Man kan lyxa till receptet genom att ha i ett par droppar tryffelolja, men se till att inte ta för mycket, eller granera med rostade rotfrukter och fläsk. Lite sherry vid sidan av är heller inte fel.
Från London -23
Inte testat receptet än men det såg gott ut på TV.
Ett fascinerande gott recept som visar hur viktigt det är med rätt innertemperatur på grönsaker.
Snabbt; Soppa; Vegetariskt; bjudbart; Storkok
Det här receptet är inspirerat av det recept som troligen är originalet, det som Sara Ask och Lisa Bjärbo publicerade i kokboken Mera vego (2014). Det började som en nödlösning. De röda linserna var slut i skafferiet, men det fanns en påse svarta belugalinser. En mycket lyckad nödlösning.
Vegetariskt
Kött; Nötkött
Kött; Nötkött; Gryta
Vegetariskt; Mellanöstern
Vegetariskt
Degen är jättekonstig. Gör en riktig efter vår kokbok nästa gång.
Vegetariskt
Vegetariskt
bjudbart
Man kan även ha i en riven rödbeta så blir salladen läckert rosa och lite extra nyttig.
Vegetariskt; bjudbart
Fisk & skaldjur
Vegetariskt; Snabbt
Vegetariskt; Storkok; Indiskt
Falukorv är skittråkigt. Prinipcen här är därför att krydda massor så att man inte märker det.
Soppa; Fisk & skaldjur
Vegetariskt; Veganskt; Bjudbart; Asiatiskt
Fisk & skaldjur
Originalreceptet föreslår att man använder lax och marulk. Jag körde på 400 g fryst sej och 150 g frusna hela räkor och det blev väldigt lyckat. Räkorna fick koka med hela vägen så att de bidrar med smak, varpå jag plockade ut, skalade och la tillbaka dem på slutet.
bjudbart
Matpaj; Vegetariskt
Lamm; Kött; Storkok
Glutenfritt; Vegetariskt; bjudbart
veganskt
Persisk lamm- och spenatgryta.
bjudbart; snabbt; Storkok
Indisk blomkåls- och potatisgryta.
Bjudbart; Kött; Asiatiskt
Testa nästa gång: Ha mozzarellan direkt i salladen. Den kollapsar och blir bara gegg i ugnen.
Kött; bjudbart
Kött; Ambitiöst
Rätten uppkom i ett försök att återskapa det som Staffan käkade under ett planeringsmöte på Indian Kitchen inför den eviga resan. De körde på spenat och halloumi mest. Spenat funkar också bra att ha i.
Soppa; Vegetariskt
snabbt; vegetariskt; Mellanöstern
Huvudprinciperna i receptet kommer från ett av Heston Blumenthals matlagningnsprogram, särskilt att ha i kummin och stjärnanis, att tomatkvisten innehåller en massa smak och att man ska koka mycket längre än man tror.
Soppa; Vegetariskt; Snabbt
Vegetariskt; snabbt
Asiatiskt; Bjudbart
Starkt inspirerat av chili con carne-receptet av Heston Blumenthal.
Lätt att göra och bekvämt med alla ingredienserna i en enda ugnspanna. Samma recept kan naturligtvis lagas med färdigstyckade kycklingdelar. Bröst, lår, ben eller klubbor.
Kyckling; Snabbt; Enkelt; Storkok; Indiskt
bjudbart; Storkok
Vegetariskt; bjudbart
Blev introducerad för den här rätten av Adam Viklund och insåg för första gången att man kan ha keso i mat även om man inte 60+ och anställd på landstinget.
Fisk & skaldjur
Snabbt; Fisk
Bjudbart; Fisk
Pasta; Kött; Snabbt
Inte testat.
bjudbart; Asiatiskt
Asiatiskt; Bjudbart
Mezzanotte pasta, som den heter på italienska, är en rätt som kan varieras in absurdum. De enda oumbärliga ingredienserna är pastan, olivoljan och vitlöken. Jag gillar kikärter för att de mättar, men chilin kan man ersätta med kapris, anjovis, eller något annat som har en kraftig smak.
Man kan ha i apelsin också. Den är rätt stryktålig med. Jag råkade köpa för lite lök och ingefära, ersatte chilin med cayennepeppar och vatten+grädden med havremjölk och resultatet blev ändå bra.
Försök att återskapa en rätt Martin bjöd på en gång.
Den här rätten tillåter mycket improvisation. Till exempel kan man ha i tunt skivat kött, sriracha-sås, räkor, dashi, miso, alger (t.ex. nori, kelp eller wakame) och mycket annat beroende på vad man känner för och har hemma.
Tips från Aleh.
Storkok; Indiskt
Storkok; Asiatiskt
Veganskt
Kött; Storkok
Fisk; Bjudbart
asiatiskt; wok
fisk
vegetariskt; soppa; Storkok
Vegetariskt
veganskt
Bjudbart; Vegetariskt; Mellanöstern
veganskt; bjudbart
Kostar inte mer än en pizza per person (röding ~500kr/kg), men så mycket elegantare!
Storkok; Indiskt
Kombination av idér från Mathias Dahlgrens bok Hemkunskap, Food Pharmacy och Meny i P1, avsnitten om färskpotatis och peppar.
Det går även bra att byta ut räkorna mot en bra salsiccia eller crème fraîchen mot en tomatsås.
Vegetarisk tolkning av rödkokt sidfläsk.
Vegetariskt; Storkok
Vegetariskt
Fisk & skaldjur
Asiatiskt; Bjudbart; Snabbt
Ambitiöst; Mellanöstern; Kyckling; Storkok
Rätten kan varieras mycket! Använd t.ex. andra grönsaker, vitlök, ingefär, eller jordnötter.
Vegetariskt; Indiskt
Asiatiskt
Storkok; Fisk
sous vide; bjudbart; fisk & skaldjur
Vegetariskt; Snabbt
Ambitiöst; veganskt; bjudbart
Mustig vildsvinsgryta med smak av rödvin, lagerblad, enbär, timjan och vitlök. Servera med klyftpotatis eller ett gott potatismos.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. Tveka inte att laga rätten även om du saknar sichuanpeppar.
Vegetariskt
Mammas riktigt twangya and syrliga sylt som passar utmärkt på kex. Inga fingrar i sylten för då blir den snabbt dålig.
Oj, vilken smak! utbrast Thomas Tengby.
Otippat gott tillbehör till meze och dylikt.
Inlagd vattenmelonskant är ett gott och spännande tilltugg till BBQ (särskilt fläsk) eller cocktails (jag fick höra om det på the Modern Bar Cart podcast). Det finns många olika varianter med varierande grad av sötma och syra. Det har en påtaglig vinägerton som jag tycker är spännande men kanske inte passar alla. Experimentera gärna med svartpeppar, stjärnanis, ingefära eller chili.
Gott att servera till ugnsstekt kyckling, kotletter eller färsbiffar.
Plockmat
Serbisk vitkål är inte lika vedig som svensk. Svensk borde också funka (har inte testat) men lär ta längre tid på sig. Det kan vara svårt att hitta serbisk vitkål i butik, så familjen i programmet köpte genom kontakter direkt från en lastbil på en parkering.
Inte testat.