Cheesecake med choklad
2 dagar
1 dygn
-
Matklubben
Kan förslagsvis serveras pudrad med kakao och med bärsås (frusna hallon eller blåbär uppkokade med farinsocker duger bra).

- 150 g digestivekex, smulade
- 1 msk osötat ströbröd
- 1.5 dl socker
- 70 g osaltat smör, smält
Pajskal
Smörj formen (~22cm i diameter).
Blanda smulade kex, kakao och socker i en skål.
Rör ner det smälta smöret.
Häll upp blandningen i formen och pressa fast den med en sked mot botten och halvvägs upp på sidorna.
Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllningen
- 500 g färskost
- 1 tsk vaniljessens, äkta vaniljsocker eller vanligt bonnavanillinsocker
- 1.5 dl socker
- 3 stora ägg
- 2.5 dl lätt crème fraiche
- 100 g mörk choklad, finhackad
Fyllningen
Sätt ugnen på 150°C.
Blanda färskost, vanilj och socker i en mixer och kör på låg hastighet tills massan är slät och fin. (Går att göra med träslev också men det är jobbigt.)
Vispa äggen och tillsätt dem i smeten lite i taget.
Blanda ner crème fraichen.
Rör till sist ner den hackade chokladen.
Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
Grädda i 150°C i 75 minuter eller tills kakan precis stelnat.
Stäng av ugnen, glänta på luckan och låt kakan stå kvar ytterligare i 1 timme, annars sjunker kakan ihop och spricker på ytan.
Ta ut formen och låt kakan svalna helt på ett bakgaller.
Täck den med plastfolie och låt stå över natten.
Först dagen efter får kakan tas ut ur formen.