Fisksoppa
Middag för 4 eller 3 rejäla mål
-
Helena Nyblom
Kött
Originalreceptet föreslår att man använder lax och marulk. Jag körde på 400 g fryst sej och 150 g frusna hela räkor och det blev väldigt lyckat. Räkorna fick koka med hela vägen så att de bidrar med smak, varpå jag plockade ut, skalade och la tillbaka dem på slutet.

- 500 g fisk
Om du använder hel fisk och känner dig osäker på hur man filéar, börja då med att titta på den här videon.
- 1 knippa gräslök
- 1 knippa dill
- 1 st lime
Lägg lite gräslök och dill åt sidan för garnering.
Dela fisken i munsbitar och lägg i en bunke med dill, rivet limeskal, limesaft och den ev. gräslöken. Salta lite. Låt stå 1h, under tiden gör du resten av grejerna.
- 3 st tomater
- 100 g champinjoner
- 0.5 st zucchini
- 1 st röd paprika
- 1 st rödlök
- 4 st schalottenlökar
- 1 chilifrukt
- 2 dl matlagningsgrädde
- Mjölk, 3 %
- Hummerfond
Skär tomater, svamp och zucchinin i lagom bitar, fräs i en kort stund i en gjutjärnsgryta och ställ åt sidan.
Strimla halva paprikan och rödlöken och lägg åt sidan i en skål.
Finhacka resten av paprikan, rödlöken, scharlottenlöken och chilin, gärna i matberedare. Koka tillsammans med grädden i 4-5 minuter.
Häll ihop allt i grytan och tillsätt mjölk och hummerfond efter behag. Sjud i 12 minuter. Salta och peppra.
- Bröd
- Ost
Servera med ostmackor till.