Kolapaj med lingon
10 bitar, 5h
x
-
Matmagasinet

- 3 dl vetemjöl, 180 g
- 1 msk ljust muscovadosocker
- 125 g smör
- 1–2 msk vatten
Botten
Blanda mjöl och socker i matberedare, tillsätt smöret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 11×35 cm eller ca 26 cm i diameter. Låt stå kallt minst 1 timme. Grädda i 200° i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Låt svalna.
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl ljust muscovadosocker
- 1 dl ljus sirap
- ½ tsk ättiksprit
- 100 g grovt hackade nötter (pistage är ok)
- 75 g smör
Kolafyllning
Blanda grädde, muscovadosocker, sirap och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt tills massan är 120° (använd termometer!). Rör bara då och då. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner smör och nötter.
Häll kolan i det förgräddade pajskalet och låt kallna några timmar i kyl.
- 1 dl halvtinade lingon
- lättvispad grädde
Garnera med lingon och servera med lättvispad grädde.