Champinjonsoppa
4 portioner
-
Receptfavoriter
Man kan lyxa till receptet genom att ha i ett par droppar tryffelolja, men se till att inte ta för mycket, eller granera med rostade rotfrukter och fläsk. Lite sherry vid sidan av är heller inte fel.

- 750 g champinjoner
- 2 Scharlottenlökar eller 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
Rensa och skiva svampen. Lägg 2 dl i en stekpanna och resten i en kastrull. Svampen i stekpannan ska användas som garnering och svampen i kastrullen kommer utgöra soppans bas.
Finhacka löken. Lägg 1 msk i stekpannan och resten i kastrullen.
Pressa vitlöken, 0.5 tsk i stekpannan och resten i kastrullen.
Bryn innehållet i både panna och gryta i smöret, så att det blir mjukt och får fin färg. Ställ pannan åt sidan, den behövs inte förrän på slutet.
Pudra över mjölet i kastrullen och rör om.
- 6 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 1 dl vitt vin eller vatten
- 2 msk japans soja, eller ett par stänk kinesisk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2-3 krm salt
- 1 krm vit- eller svartpeppar
- Timjan, basilika, orgegano och/eller dragon
Tillsätt vätskor och kryddor, och låt koka i minst 10 minuter. Rör om då och då så att inte innehållet bränner fast i botten.
Mixa soppan slät.
- 0.5 dl hackad persilja
Servera med grovhackad persilja och svampen från stekpannan.