Boeuf Bourguignon
Tokmånga portioner ~ 8 st
-
Ingrid Eriksson & Jurek Holzer
Kött
Kött; Nötkött; Gryta

- 1.5 kg nötkött, t.ex. högrev, ytterlår, eller fransyska
Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
- 2 st morötter
- 2 st gula lökar
Skär morötter och lök i grova skivor och klyftor. Fräs dem lätt och lägg över i grytan.
- 1.5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0.5 tsk timjan, torkad, eller några kvistar färsk
- 1 st lagerblad
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 3 msk vetemjöl
- 6 dl rött vin
- 5 dl köttbuljong
Ha i kryddorna, tomatpuré, pressa i vitlök och pudra i mjöl.
Häll i matlagningsvin och buljong och koka upp. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1.5 h timme.
- 2 paket bacon
- 400 g champinjoner (helst små)
- 20 st steklök
Hacka svampen om den är stor och fräs i stekpannan.
Skala smålökarna och fräs dem också. Häll på en skvätt vatten efter ett tag och koka lite grann så de blir mjuka.
Klipp baconet i strimlor och bryn efter behag.
Lägg ihop allt och sjud några minuter.