Laxtorn
4 portioner
Kött
Bjudbart; Fisk
- Ris eller potatis
Sätt ugnen på 175°C.
Om ris, koka det i bakgrunden (det kan vila en stund innan man äter). Om potatis, vänta med att koka den tills laxen är i ugnen. Potatis är godast just när den är färdigkokt.
- 4 bitar skinn och benfri laxfilé , ca 600 g
Lägg laxfiléerna på en skärbräda och dela dem på längden.
Varje filé ska bli två hälften så tjocka filéer.
- ca 100 g Høng Himmelblå
- 4 skivor rökt lax , ca 100 g
- finrivet skal av 1 citron
- 1 dl grovhackad dill
Bygg torn i ugnssäker form:
- Laxhalva
- Salt
- Peppar
- Ostskivor
- Rökt lax
- Citronskal
- Dill
- Laxhalva
Tillaga i ugnen 15-20 minuter.
(Koka potatisen i bakgrunden)
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk vetemjöl
- 1.5 msk dijonsenap
- salt
- peppar
Gör sås: Blanda, koka upp, och sjud 3-5 minuter.
Servera laxen med såsen och kokt ris eller potatis.