Hummus
Veganskt

Blötlägg kikärterna 10 h och koka dem därefter i 25 minuter.
- 250 g kokade kikärter (c:a 4 dl kokta, 2 dl torra)
- 1.5 msk tahini
- 0.5 citron
- 1 klyfta vitlök
- 1 dl Olivolja
- 0.5 tsk Salt
- 1 tsk spiskummin
Skär bort skalet från citronen och peta ur kärnorna. Lägg i en matberedare. Pressa i vitlöken (samt ev. andra smaksättare som kan må bra av att mixas sönder).
Spara lite av det kokande vattnet.
Häll av kikärtorna i ett durkslag och därefter ner i matberedaren. Mixa innan de hinner kallna. Tillsätt oljan och någon halvdeciliter kokvatten och mixa slätt.
Blanda i övriga ingredienser och rör ihop. Låt gärna dra i någon timme innan servering.
- Vatten
Tahini kan variera i konsistens. Om du använder en fast pasta (t.ex. Kung Markattas) kan det vara bra att tillsätta 1 msk vatten för att få till den rätta krämiga konsistensen. Om du istället använder en flytande tahini kanske du behöver ha i lite extra för att få rätt smakbalans.
- Paprikapulver
- Hackad persilja
- Ringlad olivolja
Garnera.