Ärtsoppa med basilika
4 portioner
Veganskt
Snabbt; Soppa; Vegetariskt; bjudbart; Storkok

- 1 gul lök
- 2 msk smör eller kokosfett
- 1 paket havregrädde
- 4 dl vatten
- 1 buljongtärning, gärna kyckling
- 750 g djupfrysta ärtor
- 1 kruka basilika (eller mynta)
- saften från en halv citron
- salt, peppar
- 0.5 dl olivolja
Stek löken i smöret på låg värme i botten på en kastrull i ett par minuter.
Häll i havregrädde, vattnet och buljongen och låt koka i 10 min.
Häll i ärtorna och värm till lagom ätvärme.
Plocka bladen av basilikan. Häll i soppan och mixa slät.
Ev. kan man ha i lite ingefära och något gnutta sriracha-sås eller annat för att få en god kryddig underton.
- Strimlad rödkål
- Rostade pumpakärnor
- Riven parmesan
- Ringlad olivolja
Strimla rödkålen fint och skålla med kokande vatten.
Pynta och servera.