Inlagd vattenmelonskant
2h:30 prep, 2 dygn vila
-
Tasting Table
Veganskt
Inlagd vattenmelonskant är ett gott och spännande tilltugg till BBQ (särskilt fläsk) eller cocktails (jag fick höra om det på the Modern Bar Cart podcast). Det finns många olika varianter med varierande grad av sötma och syra. Det har en påtaglig vinägerton som jag tycker är spännande men kanske inte passar alla. Experimentera gärna med svartpeppar, stjärnanis, ingefära eller chili.
- 2 st meloner à 2 kg eller 1 st à 9 kg
Filéa ut den vita innerkanten från kalet. Spara fruktköttet. Skär bort allt grönt skal eftersom det är vedigt och inte går att äta. Om det finns gröna ådror kvar har du inte tagit bort tillräckligt med skal.
Detta bör dig 1600 cm² kant och gott om fruktkött.
- Melonkant
- 1 tsk salt
Skär den vita kanten i lagom munsbitar, lägg i en skål och blanda med saltet. Låt vila 2h.
- 2 dl melonjuice (~2.5 dl fruktkött)
- 0.25 dl limejuice (1-2 lime)
- 0.60 dl lönnsirap
- 1 dl ljus vinäger (funkar med vitvins-, äppelcider-, ris-, eller gärna en blandning)
- 1 kanelstång
- 1 kaffirlimeblad
Mixa fruktköttet till juice i en blender och sila bort fasta delar och kärnor. Resterande fruktkött behövs inte utan kan ätas upp som det är.
Torrosta kanelstången 20-30 sekunder, tills den börjar dofta, och häll på överiga ingredienser i lagen. Koka upp och ställ åt sidan. Detta gör man både för att allt ska lösa sig, döda bakterier, och för att få fart på smaken i kanel och limeblad.
Låt stå 2 dygn innan servering. Håller flera dagar till utan att bli sämre.