Murats morotssoppa
-
Murat
Veganskt
Man kan ha i apelsin också. Den är rätt stryktålig med. Jag råkade köpa för lite lök och ingefära, ersatte chilin med cayennepeppar och vatten+grädden med havremjölk och resultatet blev ändå bra.

- 1 kilo morötter
- 2 medelstora gula lökar
- 2 sweet chili (anpassa enligt smak)
- Färsk ingefära (så stor som en tredjedel av en Iphone, jag vet inte vad den vägde.)
- 0.3 dl Oatly matlagninsgrädde
- Vatten (minst 1.5 liter, anpassas enligt smak)
- 0.5 Citron eller 1 lime
- Socker
Skala morötterna. Grovhacka gullök och morötter. Finhacka sweetchili, ingefära.
Sätt spisen i 5/6 värme. Häll i ganska mycket matolja i kastrulen. När den är stekvarm stek gullök tills den mjuknat. Lägg sedan i sweetchili och ingefära.
Salta och lägg i eventuella andra kryddor om så önskas.
Lägg i morötterna. Stek ca 5 min, rör om så det inte bränns.
Lägg i halvvarmt vatten.
Låt koka tills morötterna är mjukare.
Häll i matlagningsgrädde. Låt koka ett par minuter till.
Gör till soppa med matberedare. Lägg i eventuellt mer vatten om soppan är tjock.
Häll i pressad citron och en matsked socker.
Stäng av spisen och låt lagas/svalna i eftervärmen.