Vildsvinsgryta med rödvin
2h
-
Jan-Erik Hagbohm
Kött
Mustig vildsvinsgryta med smak av rödvin, lagerblad, enbär, timjan och vitlök. Servera med klyftpotatis eller ett gott potatismos.

- 1 stor gul lök
- 1 stor morot
- 1 stjälk selleri
- 2 lagerblad
- 4 enbär
- 0.5 tsk torkad timjan
- 2 msk tomatpuré
- Generöst med rapsolja
Mire poix: Hacka och fräs lök, morot och selleri i oljan på låg värme i en gjutjärnsgryta. Smula i lagerblad och tillsätt övriga ingredienser.
- 700 g grytbitar av vildsvinsstek
- salt
- olja och smör till stekning
Dela i lagom bitar, salta och peppra och bryn undan för undan så köttet får fin yta. Lägg över i grytan som står och puttrar.
- 4 vitlöksklyftor
- 5 dl kalvbuljong
- 3 dl rödvin
- 1 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 50 g smör
Häll i och låt puttra i 75 minuter. Det extra fettet behövs för vildsvinskött är väldigt magert. Alternativt kan man ha i sidfläsk med mycket fett på.
- Purjolök, 8 cm av vita delen
- Hackad torkad aprikos eller gelé
- Potatis
Servera. Aprikos eller gelé är nödvändigt för sötman gör mycket för rätten.