Belugabolognese
4 portioner
-
Meny i P1
Veganskt
Det här receptet är inspirerat av det recept som troligen är originalet, det som Sara Ask och Lisa Bjärbo publicerade i kokboken Mera vego (2014). Det började som en nödlösning. De röda linserna var slut i skafferiet, men det fanns en påse svarta belugalinser. En mycket lyckad nödlösning.
- 1 morot, grovriven
- 1 gul lök, finhackad
- 1-2 stjälkar selleri, finhackat
- 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
- Olja att steka i
Skala och riv moroten grovt. Finhacka sellerin (inte med i originalreceptet, men given i en klassisk bolognese). Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs mirepoix:en mjuk i en kastrull. Det är bra om det får fräsa länge utan att ta färg så att allt mjuknar, då utvecklas smakerna och framför allt sötman.
- 400 g pasta
Börja koka pastan.
- 1,5 dl svarta belugalinser
- 500 g krossade tomater
- 2 dl crème fraîche eller grädde
- Pastavatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk socker
- 1 msk balsamvinäger
- Lite spiskummin
Tillsätt såsen till mirepoix:en och låt puttra med lock på glänt i 25 minuter, eller tills du tycker att linserna har fått bra konsistens.
- Basilika eller oregano
- Svartpeppar
Smaksätt med torkad oregano eller färsk basilika mot slutet.
Sen kan du mixa såsen med stavmixer, eller låta det koka en stund till att linserna blir mjukare. Smaka av med salt och mal över svartpeppar.
- Parmesan
Pynta och servera.