Knäck med citron och pistage
60 st
1½ h
-
Leif Mannerström
Sötsaker

- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk smör
- Skalet från 1 citron, 1-2 msk
- Pistagenötter
- Knäckformar
Riv av det yttersta lagret på citronen och hacka pistagenötter.
Blanda resten i en tjockbottnad kastrull. Smeten bör inte fylla kastrullen mer än 2/5.
Koka kraftigt i 15-20 minuter, rör om då och då.
Höj temperaturen till typ 6:an och koka till 122°C (använd termometer). Smeten ska tjockna märkbart, men ända vara hyffsat flytande.
Ta av från värmen och låt kallna 6 minuter. Ställ under tiden ut 60 knäckformar på en plåt eller annat kladdsäkert underlag.
Tillsätt citronen och nötterna, och fördela smeten i formarna. Det är väldigt smidigt att vara två personer.
Garnera med lite nötter och flingsalt, och låt svalna.