Örtfyllda smörsnäckor
30 st
Plockmat

- 125 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 2 msk honung eller sirap
- 14-15 dl vetemjöl
Bulldeg
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löser sig.
Tillsätt salt, honung och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
Kavla ut varje del till en avlång, 1/2 cm tjock kaka.
- 50 g rumsvarmt smör
- 1/2 dl färska eller 1 msk torkade örtkryddor t ex rosmarin, körvel, timjan, oregano
- 1/2 dl finhackad persilja
Fyllning
Blanda smör, örtkryddor och persilja. Bred ut örtsmöret över degen.
Rulla ihop och skär varje rulle i 15 bitar. Gör rullarna tunna annars blir de gigantiska.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 20 min.
- 1 ägg
- havssalt
Gräddning
Pensla med uppvispat ägg och strö över havssalt.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.