Tah-Chin

Ambitiöst; Mellanöstern; Kyckling; Storkok


Hacka löken och skär kycklingen i bitar.

Stek lök och kyckling så att löken blir mjuk.

Ha på salt, peppar och gurkmeja och vatten och sjud under lock i 30-40 minuter.

Blanda yoghurt, 3 ägg, hälften av saffranet, salt och peppar (blandning #1).

Lägg ett par matskedar av blandningen i en mindre skål tillsammans med resten av saffranet, det sista ägget och en matsked olja (blandning #2).

Sila av och spara kycklingspadet.

Lägg kycklingbitarna i en skål och låt svalna. När kycklingen är sval lägg den i blandning #1.

Låt dra i 1h eller över natten.

Blötlägg riset 1-2 timmar med lite salt i vattnet.

Sätt ugnen på 175°C.

Häll av riset och koka.

Olja sidorna på en ugnsfast form.

Blanda två slevar ris med den lilla blandningen och täck bottnen.

Lägg i kycklingbitarna (men ej såsen de drar i).

Lägg på resten av riset.

Häll över kycklingspadet och resten av yoghurten.

Täck med aluminiumfolie och grädda i 1-1.5 timmar.

Ta ut formen och låt svalna ett par minuter.

Lägg på serveringsfatet och vänd försiktigt.

Lyfta av formen och peta försiktigt loss den om det behövs.


Jag hade i både yoghurtsåsen och kycklingspadet i efterhand och det var inte i närheten av knaprigt efter 75 min i ugnen. Högre värme och mindre sås!

Det här receptet är min tolkning (eller rättare sagt dechiffrering) av ett jag hittade på internet. Det var däremot så illa författat att många detaljer inte framgick så experimentera på!