Rökt fisk och kall potatissallad
4 portioner
Kött
Kombination av idér från Mathias Dahlgrens bok Hemkunskap, Food Pharmacy och Meny i P1, avsnitten om färskpotatis och peppar.
- 2dl gräddfil
- 1 liten rödlök
- 1 kruka gräslök
- 1 tsk nymalen svartpeppar (gärna sorten Tellicherry)
- 0.5 tsk salt
Finhacka gräslök och rödlök och blanda ihop såsen.
- 800 g potatis
- Smör
Dela stor potatis i mindre bitar. Koka upp vatten utan salt och koka så att du precis kan sticka igenom den. Passa tiden! Potatis tappar massor av näring om den överkokas (mer).
Häll av och lägg i en stor bunke tillsammans med en generös klick smör. Låt kallna.
- En kruka persilja
- Ev. annat, t.ex. vitkål eller rädisor
Hacka potatisen och övriga ingredienser till till salladen grovt och blanda.
- 500g rökt makrill
- Pressad citron
- Flingsalt
Pilla bort ben och skinn från fisken, lägg upp och servera.