Sorbet, grundrecept


Gör en 50-procentig sockerlag.

Mixa frukten och blanda med sockerlagen.

Kör i glassmaskin.


Det här standardreceptet kommer från Nicklas Ericsson i en intervju i Menu i P1 (utdrag).

Tricket är att smeten ska få en sockerhalt mellan 27-32%. Om den är lägre blir sorbeten isig och om den är högre blir den grynig. Frukt innehåller i allmänhet omkring 10% socker.

Man kan även smaksätta med konserverad frukt i lag. Titta på innehållsförteckningen för att räkna ut hur mycket socker eller vatten du ska tillsätta.

Man kan även smaksätta med annat än frukt, t.ex. basilika eller kaffe. Titta då i livsmedelsdatabasen för att se hur mycket socker råvarorna innehåller.

Skapa egna varianter

Välj ingredienser och räkna ut vikten socker (m)

m(M, S) = (0.3_M_ - S) / 0.7

där M och är vikten övriga ingredienser och S är vikten socker i övriga ingredienser.

Rödbetsglass

  • 345 g rödbetor (9.4 g socker / 100 g)
  • 160 g kokosmjölk, t.ex. Santa Maria original (2.2 g socker / 100 g, 18% fett)
  • 132 g vit choklad, t.ex. Marabou vit (65 g socker / 100 g)
  • 80 g socker
  • 0.5 tsk kakao
  • 0.5 krm salt
  • 3 ml citronsaft (c:a en halv citron)

Totalt c:a 720 g.

Skala och tärna rödbetorna.

Kör i råsaftcentrifug, späd med kokosmjölk vid behov (men håll koll på hur mycket som gått i!).

Blanda alla ingredienser och smält ihop i en kastrull. Låt stå kallt tills den svalnat.

Kör i glassmaskin.