Sorbet, grundrecept
-
Meny i P1
Veganskt

- 1 del vatten
- 1 del socker
- 2 delar frukt
Gör en 50-procentig sockerlag.
Mixa frukten och blanda med sockerlagen.
Kör i glassmaskin.
Det här standardreceptet kommer från Nicklas Ericsson i en intervju i Menu i P1 (utdrag).
Tricket är att smeten ska få en sockerhalt mellan 27-32%. Om den är lägre blir sorbeten isig och om den är högre blir den grynig. Frukt innehåller i allmänhet omkring 10% socker.
Man kan även smaksätta med konserverad frukt i lag. Titta på innehållsförteckningen för att räkna ut hur mycket socker eller vatten du ska tillsätta.
Man kan även smaksätta med annat än frukt, t.ex. basilika eller kaffe. Titta då i livsmedelsdatabasen för att se hur mycket socker råvarorna innehåller.
Skapa egna varianter
Välj ingredienser och räkna ut vikten socker (m)
m(M, S) = (0.3_M_ - S) / 0.7
där M och är vikten övriga ingredienser och S är vikten socker i övriga ingredienser.
Rödbetsglass
- 345 g rödbetor (9.4 g socker / 100 g)
- 160 g kokosmjölk, t.ex. Santa Maria original (2.2 g socker / 100 g, 18% fett)
- 132 g vit choklad, t.ex. Marabou vit (65 g socker / 100 g)
- 80 g socker
- 0.5 tsk kakao
- 0.5 krm salt
- 3 ml citronsaft (c:a en halv citron)
Totalt c:a 720 g.
Skala och tärna rödbetorna.
Kör i råsaftcentrifug, späd med kokosmjölk vid behov (men håll koll på hur mycket som gått i!).
Blanda alla ingredienser och smält ihop i en kastrull. Låt stå kallt tills den svalnat.
Kör i glassmaskin.