Mapo-tofu
4 portioner
-
China Sichuan Food
Veganskt
Asiatiskt; Bjudbart
- Tofu, tärnad 2cm
- Köttfärs, inte så mycket, eller formbar färs
- 1 tsk pepparsås (doubanjiang)
- Fermenterade svarta bönor (douchi)
- Salladslök (eller ännu bättre: vitlöksblast)
- Ingefära
- Fermenterade svarta bönor
- Chiliflakes (valfritt)
- Salt
- Vitpeppar
- Sichuanpeppar, färskmalen
Hacka den vita och gröna delen på salladslöken separat.
Koka tofun i lättsaltat vatten 1 minut och häll av.
Stek köttfärs i olivolja med lite salt och vitpeppar tills krispigt.
Koka tofun:
Låt köttfärsen rinna av och bli starten på såsen.
Tillsätt doubanjiang och lite olja och stek 1 min.
Tillsätt svarta bönor, vita delen på salladslöken, ingefära och stek i 30s.
Valfritt: tillsätt chiliflakes och stek några sekunder, så de inte bränns.
Tillsätt vatten eller buljong, soja, socker och koka upp. Tillsätt hälften av köttfärsen och sjud 2-3 minuter.
Tillsätt tofun och koka 6-8 minuter.
Rör ihop 1 tsk maizena med 1 msk kallt vatten. Tillsätt hälften, ta bort från plattan, och blanda. Vänta 30s och tillsätt resten och blanda.
Tillsätt resterande köttfärsen, ringla över sesamolja, och smaka av med salt. Låt svalna så att såsen fastnar på tofun.
Servera med ris och strö över malen sichuanpeppar och hackad grön salladslök.