Perusvensk torsk
6 portioner
-
Tove Nilsson
Kött
Fisk; Bjudbart
- 900 g torsk, lubb, eller annan vit fisk (150 g/portion)
- 2 l vatten
- 6 msk salt
- 3 msk socker
Preppa
Ta fram fryst torsk, ev. avokado och majs i god tid.
Rimma torsken 1h.
Sätt på ugnen på 200°C (till potatisen nedan).
Förkoka ev. färsk majs 10 min.
- 3 dl crème fraîche
- 1 lime, skalet och saften
- 2 tsk sriracha-sås
- salt
Blanda ihop såsen.
- Fast potatis
- Olja
- Salt
Laga
Klyfta upp potatisen och blanda med olja och mortlat salt (mortlat salt ger mer smak än kornigt, så man kan använda mindre mängd).
Kör potatisen i ugnen c:a 20~30 min.
- 2 majskolvar eller fryst majs (undvik burkmajs med tillsatt socker)
- 2 stjälk selleri
- Silverlök eller salladslök
- 2 tsk spiskummin (helst hel)
Finhacka selleri och skiva salladslöken tunnt.
Stek majs, selleri, och spiskummin på hög värme och stek tills majsen börjar få färg. Lägg i löken på slutet så den bara steks hastigt.
- 1 avokado, eller fryst avokado
- 1 kruka färsk koriander
Häll av torsken, olja in lite grand, och kör i ugnen på 150°C tills den når 47°C. Potatisen kan ligga kvar så den behåller temperaturen.
Ta ut potatis och torsk. Servera med majsfräset, såsen och avokado.