Shrub grundrecept
-
Mother Would Know
Veganskt
En shrub är ett alternativ till den klassiska kombon citrusjuice + sockerlag i cocktails. Citronsyran i juicen ersätts av ättiksyran i vinägern vilket ger en intressant twist.
- Citruszest, t.ex. 2 citroner
- 1.5 dl strösocker
- 1.5 dl vatten
- Färska örter, t.ex. 8 cm rosmarinkvist
- 1 dl vinäger, t.ex. äppelcider eller vitvin
Dag 1: Zesta citrusen och blanda med socker. Ställ i kylen.
Dag 2: Blanda sockret med lika mängd vatten och värm till en lag. Sila bort zesten och lägg i örterna. Ställ i kylen.
Dag 3 eller 4 beroende på örterna (smaka!): Blanda i vinägern och låt stå två dagar till.
Dag 5 eller 6: Ta ut örterna (jag misstänker att shrubben blir dålig snabbare om de är kvar i).
Shruben håller upp till någon vecka i kylen. Frys om du vill spara längre.