Kyckling-tagine med oliver och inlagda citroner
4 portioner
3+1 h
-
Shallots
Kött
bjudbart; Storkok

- 1 kyckling
- 5 klyftor vitlök, finhackade
- 0.25 tsk saffran
- 0.5 tsk torkad malen ingefära
- 1 tsk paprikapulver
- 0.5 tsk malen spiskummin
- 0.5 tsk gurkmeja
- 0.5 tsk salt
- Peppar
Dela kyckling i lagom bitar, 8–10 st.
Blanda rubben och rubba kycklingen. Ställ i kylen 3–4 h.
- Olja att steka i
- 3 gula lökar, skivade tunt
- 1 kanelstång
- 8 Kalamata-oliver
- 8 gröna oliver, “cracked” om du har
Bryn kycklingen på alla sidor och lägg på ett fat.
Sänk temperaturen och stek försiktigt i 15 minuter, så den blir glansig men inte får färg.
Lägg tillbaka kycklingen, kanelstång och oliver.
- 1 inlagd citron
- Juicen från 0.5 citron
- 2.5 dl kycklingfond
Kvarta den inlagda citronen. Ta bort fruktköttet, strimla skalet tunnt, och strö över kycklingen.
Bland citron-juice och fond och häll över kyckligen.
- Persilja
- Ris
Lägg på lock och koka på låg värme i 30 minuter. Koka ris under tiden.
Strö hackad persilja över vid serviering.