Fisksoppa med musslor
4 portioner
-
ICA
Kött
bjudbart
- 2 msk smör
- 1 purjolök
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad basilika
Soppbasen (kan göras i förväg)
Hacka lök och purjolök (spara ev. lite purjo till servering).
I en stor gryta eller tjockbottnad kastrull:
- Smält smöret.
- Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga.
- Tillsätt resten av fräset och fräs en kort stund.
- 2.5 dl torrt vitt vin
- 1.5 fiskbuljongtärning
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraiche
- 4 dl vatten eller mjölk
- 1 g saffran (2 paket)
- 1 tsk salt
Tillsätt basen och sjud i 15 minuter.
- 700 g fisk, tinad och tärnad (3cm)
- 4 små potatisar, tärnade 1cm
- 1 liten morot, tärnad 1cm
- färska musslor (valfritt)
Preppa ingredienserna:
- Tina fisken och tärna.
- Tärna potatis och morot. Täck med kallt vatten så de inte blir fula.
- Sortera bort öppna och skadade musslor. Skrubba och klipp bort bösset på resten.
Koka ihop
Fyll en kastrull med ett par cm vatten och fiskbuljong. Koka upp, tillsätt musslorna, och koka häftigt i 3 min. Alla ska nu ha öppnat sig.
Värm soppan så den kokar igen.
- 0 min: Tillsätt potatis och morot (skall koka totalt 9 min).
- 4 min: Tillsätt fisken (skall koka totalt 5 min).
- 9 min: Ta kastrullen från värmen.
- Räkor
- Purjo
Servera genom att lägga musslor i botten på varje talrik. Häll över soppan. Toppa med räkor och purjo.