Apfelstrudel
3h
- 3 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- 4 msk fingervarmt vatten
- 1 msk solrosolja
- 1 ägg
- 0.5 tsk citronsaft
Blanda mjöl och salt i en bunke.
Blanda ljummet vatten, olja, och ägg. Rör ner lite i taget i mjölet och arbeta ihop med en gaffel (vispar kletar bara igen).
Knåda degen smidig.
Släng sedan degen i bakbordet 100 gånger (har något med glutenet att göra).
Smörja degen med lite olja, lägg i en plastpåse, och låt vila varmt 1h.
- 3 syrliga äpplen, t.ex. Granny Smith
- 0.5 dl russin
- 1 dl strösocker
- Skalet från 0.5 citron
- 1 tsk kanel
- 0.5 dl ströbröd
Blanda fyllning
- Mjöl
- 0.5 dl smält smör
- 2 msk mjölk
Sätt ugnen på 200°C. Det går även bra att frysa en ogräddad strudel och grädda senare.
Täck bakbordet med en stor ren duk. Strö på lite mjöl.
Kavla ut degen så långt det går.
Sträck ut degen med nävarna i luften. Sök på Youtube för att se hur. Arbeta för eftersom degen torkar snabbt.
Pensla. Ha på fyllning men inte ända ut i kanterna. Skär bort de grövsta kanterna och vik i degen lite. Rulla ihop, hjälp till genom att lyfta bakduken.
Flytta över till en plår, pensla igen, och grädda 35-40 min.
- Florsocker
- Citronmeliss
- Vispgrädde eller vaniljglass
Pynta och servera.